Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΟΥΣ: ΑΝΔΡΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ – ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι απόσπασμα ερωτήσεων που υποβλήθηκαν σε εμένα από την κ. Γεωργία Σιδέρη, στα πλαίσια πρόσκλησής μου στην εκπομπή ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞ, στο τηλεοπτικό κανάλι CONTRA TV. Ευχαριστώ την δημοφιλή ψυχολόγο και τους συντελεστές της εκπομπής για τη συμβολή τους στη μάχη της σοβαρής ιατρικής ενημέρωσης.

1.     Έχουμε αναφερθεί στην εκπομπή για τα ψυχολογικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας. Σας έχουμε καλέσει για να σας ρωτήσουμε για τους οργανικούς παθολογικούς παράγοντες, που προκαλούν την διαταραχή. Ποιοι είναι αυτοί;

Η φυσιολογική στυτική λειτουργία προϋποθέτει, φυσιολογική γενετήσια ορμή, ικανότητα επίτευξης και διατήρησης της στύσης, φυσιολογική εκσπερμάτωση και φυσιολογικό τελικό στάδιο επανόδου του πέους. Κατά την διάρκεια της στύσης υπάρχει αυξημένη εισροή αίματος σε σύστημα βοθρίων και παράλληλα πλήρης χαλάρωση του λείου μυός του σώματος του πέους. Το οξείδιο του αζώτου αποτελεί σημαντική ουσία για την επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικής στύσης. Η εκσπερμάτωση διεγείρεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προκαλεί σύσπαση επιδυδιμίδας, σπερματικού πόρου, σπερματικών κυστιδίων, προστάτη, με αποτέλεσμα την εισροή σπερματικού υγρού στην ουρήθρα. Η υποχώρηση της στύσης διαμεσολαβείται από τη νορεπινεφρίνη των συμπαθητικών νεύρων, την ενδοθηλίνη της αγγειακής επιφάνειας και τη σύσπαση του λείου μυός, που επάγεται από αδρενεργικούς υποδοχείς και ενεργοποίηση της rho κινάσης. Η φυσιολογική έκκριση ορισμένων ορμονών (π.χ. ανδρογόνα) είναι απαραίτητη για την φυσιολογική στύση.

2.      Οι παράγοντες που ευθύνονται για την στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας, διαταράσσουν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω παθοφυσιολογικές αλλαγές. Έτσι στυτική δυσλειτουργία προκαλούν:

       Διαταραχές αιματικής ροής στην περιοχή του πέους: Η αθηρωμάτωση και η τραυματική τοπική αρτηριακή νόσος είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

       Νευρογενείς διαταραχές στην περιοχή: Η σκλήρυνση κατά πλάκας και η κάκωση των νεύρων μετά από τροχαία ατυχήματα είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

       Διαταραχές ορμονών: Η χαμηλή τεστοστερόνη και η θυρεοειδοπάθεια είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

       Τοξική δράση φαρμάκων και ουσιών: Το αλκοόλ και ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

       Παθήσεις και καταστάσεις με μεικτό παθοφυσιολογικό μηχανισμό: Η αύξηση του σακχάρου του αίματος και το κάπνισμα είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

3.      Πόσο συχνά είναι τα οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας οργανικής αιτιολογίας. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 52% των ανδρών ηλικίας 40 -70 ετών παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία με οργανική βάση.

4.      Υπάρχουν σήμερα φάρμακα αντιμετώπισης της διαταραχής;

Σήμερα έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα φάρμακα αυτά δρουν απευθείας στο πέος, ομαλοποιώντας τις διαταραγμένες παθοφυσιολογικές αντιδράσεις.

Ωστόσο σήμερα, η μάχη δίνεται επίσης σε επίπεδο πρόληψης. Με κατάλληλες προληπτικές παρεμβάσεις, που εφαρμόζονται νωρίς πριν την εγκατάσταση του προβλήματος, το ανδρικό αμυντικό σύστημα διατηρεί τις αμυντικές του εφεδρείες, ώστε να μην χρειαστεί φαρμακευτική υποστήριξη και να μπορεί να λειτουργεί σε μεγαλύτερες ηλικίες χωρίς προβλήματα.

5.      Πώς γίνεται η πρόληψη;

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας οργανικής αιτιολογίας, έχει ως αίτια κακές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ), παθολογικές διαταραχές χωρίς συμπτώματα (π.χ. υψηλή χοληστερίνη, μεταβολικό σύνδρομο) και κακώς θεραπευόμενα οργανικά νοσήματα (π.χ. υπέρταση, διαβήτης) που οδηγούν, σε βάθος χρόνου, ένα φυσιολογικό πέος σε ανεπάρκεια λειτουργίας. Σήμερα κατά την διάρκεια της ειδικής παθολογικής εξέτασης ειδικοί αλγόριθμοι και εξισώσεις χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί ο δεκαετής κίνδυνος που έχει ένας άνδρας να παρουσιάσει οργανική στυτική δυσλειτουργία - ανδρική ανικανότητα. Οι νέες αυτές ηλεκτρονικές μέθοδοι, εφαρμόζονται με εγγυημένη αξιοπιστία σε άτομα 20 με 79 ετών.
Σε περίπτωση μέτριου ή υψηλού κινδύνου είναι απολύτως αναγκαίο ο σύγχρονος άνδρας να ενταχτεί σε πρόγραμμα πρόληψης στυτικής δυσλειτουργίας και δραστικής μείωσης του κινδύνου.
6.     Τι είναι η ανδρική υπογονιμότητα;
Είναι η μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης και τεκνογονίας. Το νόσημα βαίνει αυξανόμενο σήμερα. Μελέτες σπέρματος νέων ανδρών και από διαφορετικές χώρες ανέδειξαν μία διαχρονική τάση μείωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.
7.     Υπάρχουν τρόποι προστασίας της ανδρικής γονιμότητας και φυσικοί τρόποι θεραπείας;
Η παραγωγή σπέρματος στον άντρα είναι μία λειτουργία εξαιρετικά ευαίσθητη σε εντομοκτόνα, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ακτινοβολία εξωτερική πίεση και άνοδο θερμοκρασίας.
Γενικά μέτρα αποφυγής των παραγόντων αυτών είναι:
o   Να διατρέφεστε με προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με χαμηλή χρήση φυτοφαρμάκων.
o   Οι τοξικές ουσίες έχουν την τάση να συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό ζώων και ψαριών με μακρό μέσο όρο ζωής. Να αποφεύγετε να τρώτε λιπαρά ζώα με μακρό μέσο όρο ζωής, που ευρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας (π.χ. ξιφία).
o   Να μην φοράτε στενά παντελόνια και εσώρουχα για να αποφύγετε την αύξηση της θερμοκρασίας των γεννητικών οργάνων.
o   Να αποφεύγετε να έχετε το laptop στα γόνατά σας ή τα κινητά σας τηλέφωνα στην τσέπη του παντελονιού σας.
o   Να αποφεύγετε την ποδηλασία και την ιππασία.
o   Να ελέγχετε περιοδικά τα υγρά του σπέρματος για ύπαρξη μικροβίων.
o   Ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης σχεδιάζονται ειδικά διατροφικά προγράμματα τόνωσης της γονιμότητας. Η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί επίσης και ειδικά κατά περίπτωση φυσικά φάρμακα, συνδυασμούς βοτάνων και  συμπληρώματα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες του ιατρείου



Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.